Sidor

Italienska köttbullar med färska örter

Dags för italienska köttbullar, ja inte riktigt italienska kanske men med en stor nypa inspiration från skon i söder, och låter man de koka till sig i tomatsås så doftar det minsann lite Italien. Serveras med nykokt pasta, riven parmesan och ett par nävar rucola.


Italienska köttbullar med färska örter

Bullar

400g nötfärs
2 ägg
1 dl ströbröd
1,5 dl mjölk
4 msk olivolja
salt & peppar
1 dl blandade hackade örter, t ex gräslök, persilja, oregano, basilika, timjan
2 msk olivolja till stekning



Tomatsås

1 liten hackad gul lök
1/2 dl grädde
1 brk konserverade hela tomater
2 msk olivolja
3 hackade vitlöksklyftor
1 dl vatten

Blanda färsen med alla övriga ingredienser, smaka av med salt och peppar. Forma stora köttbullar, ca 3-4 cm i diameter.

Såsen
Svetta lök och vitlök i oljan ca 5 minuter, slå på tomaterna, vattnet och låt puttra ca 10 minuter. Slå på grädden och koka ytterligare en minut. Mixa såsen slät i mixer eller med stavmixer.

Stek bullarna ca 5 minuter i olivoljan. Slå över tomatsåsen och låt bullarna puttra i ca 30 minuter, smaka av och ät.

Inga kommentarer: