Sidor

Plommonspäckad skinkstek


Blir väl inte mer klassiskt än så här, plommonspäckad skinkstek med morötter, brysselkål, kokt potatis, gräddsås och gelé.

ca 4 port

1 st skinkstek ca 500g
ett gäng katrinplommon
köttbuljong
brysselkål
morötter
potatis
en skvätt grädde
en skvätt mjölk
salt, peppar, smör, mjöl

Börja med att späcka steken med plommonen, ett gammalt kockknep är att trycka igenom ett brynstål igenom längdsidan på steken, funkar ok men själv föredrar jag att använda en lång och spetsig kniv. Tryck sedan in plommonen tills det är fullt i hela håligheten. Om du älskar plommon så kan du göra flera hål.

Bind upp steken med bindgarn så att att håller sig på plats. Stek på steken i stekpanna, salta och peppra och lyft ur steken i en ugnsfast form och stek i ugn med termometer tills den håller ca 75°C.Lägg en skvätt smör i stekpannan (odiskad) och pudra över lite mjöl så att du får en redning i pannan, slå i köttbuljongen och eventuellt lite vatten. Låt det koka ihop och tillsätt sedan grädden och mjölken, smaka av med salt och peppar och eventuellt lite gelé.

När steken börjar bli färdig kan du börja med att koka potatis och grönsaker. Skiva upp steken och servera hela alltet, helst på en söndageftermiddag.

1 kommentar:

Unknown sa...

Hej
Jag ska prova låter härligt, men vilken temperatur ska ugnen vara på.