Älggryta med enbär och råstekt palsternacka och potatis
Älggryta med enbär och råstekt palsternacka och potatis
ca 4 portioner
Älggryta med enbär
ca 800g grytkött av älg, skuret i stora tärningar
2 morötter, skurna i stavar
1 gul lök, grovt hackad
lite timjan
1 dl kalvfond
3 dl rött vin
3 msk balsamvinäger
ca 5-10 enbär
salt, peppar, smör
3 lagerblad
vatten
redning tex majsmjöl eller vetemjöl
Bryn köttet i stekpanna eller stekgryta väl runtom, salta och peppra, lägg över köttet i gryta och stek sedan morötterna och löken i stekpannan. Lägg över grönsakerna i grytan, slå i rödvinet i stekpannan och låt det koka upp häll sedan över i grytan.
Tillsätt kalvfond, timjan, vinägern, enbär, lagerblad och vatten så att köttet täcks. Sjud sedan tills köttet är mört, red av såsen till önskad tjocklek och smaka av.
Råstekt palsternacka och potatis
ca 6 potatisar
ca 6 palsternackor
salt, peppar, smör, rapsolja
hackad persilja
Tvätta potatisen och palsternackorna noggrant och skiva de sedan i fem millimeter tjocka skivor. Börja med att steka potatisen eftersom den har längre stektid i en blandning av smör och rapsolja, efter ca 10 minuters stekning är det dags att lägga i palsternackan. Salta och peppra, när både potatisen och palsternackorna är klara lägg i en extra klick smör och strö över den hackade persiljan.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Vad gottt!!! Önskar att jag åt vilt lite oftare.
Var får man tag i älgkött på västkusten?
För mig så blir det heller inte så ofta men som tur är har jag fått tag i en pålitlig jägare från Småland som brukar få lite över, perfekt för mig.
Skicka en kommentar