Sidor

Tarte tatin på päron med vaniljcreme fraiche



Tarte tatin är väl en av de mest klassiska av franska desserter, själv är jag sannerligen ingen konditor men jag kan ju ändå bjuda på min egen version av klassikern. Traditionellt sett använder man ju äpplen men den här gången fick det bli päron eftersom min gräsmatta är översållad av dem.



Tarte tatin på päron med vaniljcreme fraiche
ca 6 portioner

4-6 fasta päron urkärnade och klyftade ca 8-12 klyftor per päron
ca 150 g smör
ca 1 dl socker
1-2 plattor fryst smördeg

2 dl creme fraiche
ca 2 msk florsocker
1/2 vaniljstång



Smeta ut smöret i botten på en stekpanna så att det täcker hela botten ordentligt, strö över sockret och lägg sedan päronklyftorna tätt överst som på bilden.
Sätt på pannan på spisen på medelvärme, hellre för svalt än för varmt, päronen får inte bränna men de ska vara nästan genomkokta ungefär samtidigt som de börjar få fin färg. Du kan kolla försiktigt med en sked genom att vända lite på klyftorna.



När päronen är färdiga ställ av pannan från spisen och starta ugnen på 175°C. Kavla ut smördegen så att den täcker pannan och lägg den över pannan och tryck in kanterna med en sked så att de bildar en kant. Stick några hål i degen med en gaffel och grädda hela pannan i ugnen ca 10-20 min. Ta ut pannan och låt den svalna något, lägg sedan över en upp och nedvänd tallrik, håll fast tallriken och vänd hela alltet så att pajen hamnar upp och ned på tallriken. Använd handdukar eller grythandskar så att du inte bränner dig. Klart för servering, bara lite creme fraiche också.

Skrapa ur vaniljstången och blanda fröna med creme fraichen och florsockret. Vispa tills den tjocknar med elvisp. Lycka till.


Inga kommentarer: