Sidor

Klassisk kålpudding


Idag är den söndag och vad passar väl bättre en blåsig, kall söndag än en klassisk kålpudding. En stor klassiker i husmanskostrepetoaren som alltid går hem hos gästerna.
Passa på att göra en lite större pudding än vad du behöver för kålpudding funkar perfekt att frysa eller spara en dag eller två i kylen för att kunna använda som nödlunch någon dag.

Receptet under räcker till ca åtta personer och receptet behöver absolut inte följas slaviskt, lite färs mer eller mindre spelar liten roll.

Klassisk kålpudding

ca 300 g kokt grötris
ca 900 g skuren vitkål, rensad från stock och stora nerver
3-4 msk sirap
2 msk soja
2 st ägg
2 dl mjölk
ca 500g blandfärs
salt & peppar
smör & olja till stekning

Börja med att koka grötriset, det får inte vara för varmt när du blandar det med färsen. Blanda sedan färsen med ris, ägg, salt, peppar och mjölk. Smeten ska vara ganska lös.



Stek sedan vitkålen i olja och smör, i många recept står det att man ska blanchera kålen först men det är både godare och smidigare att bara steka den. När kålen börjar få färg så ringla över sirapen och sojan. Smaka av och salta och peppra om det behövs.


Varva färsen med den stekta kålen i en ugnsfast form, avsluta med kål och häll över den vätskan som blivit kvar i pannan. Grädda puddingen i ugn ca 175-200°C i 1-2 timmar. Servera med kokt potatis, potatispuré, lingon, sky och annat som hör till. Lycka till.



Inga kommentarer: