Sidor

Rimmad oxbringa med pepparrotssås och rotfrukter



En riktig husmansklassiker även om man oftast använder färsk orimmad oxbringa när det ska serveras pepparrotssås till. Oxbringa är en riktigt finfin styckningsdetalj som man dock hittar alltför sällan i affären, desto oftare på krogmenyn som tur är.

I veckan fick jag ialla fall tag i litegrann färdigrimmad bringa. Det tar lite tid att koka och bör helst göras dagen innan, fördelen är att det sköter sig själv under tiden. Jag kokade min under kvällen när jag ändå satt och slötittade på vad som nu var på tv den kvällen.

Rimmad oxbringa med pepparrotssås och rotfrukter
ca 4 port

Dag 1

600 g rimmad oxbringa
2 lagerblad
1 st morot skalad och grovt delad
1 st gul lök delad
några pepparkorn
några persiljestjälkar

Skölj av oxbringan i kallt vatten, lägg oxbringan i gryta och täck med vatten, lägg i kryddorna och grönsakerna och sjud bringan ca 4 timmar. För att kolla att den är klar kan du sticka den med en gaffel och vrida gaffeln så ser du om köttet släpper i fibrerna, isåfall är den klar. Häll upp buljongen i en skål till dagen efter och kyl den. Oxbringan ska läggas i press, lägg den i en ugnsfast form och ställ ytterligare en form på. Lägg något tungt i den översta formen så att bringan pressas. Kyl den över natten på detta sätt.

Dag 2

Oxbringan från dag 1, skivad i ca 0,5 cm tjocka skivor
Ca 1 kg blandade rotfrukter t ex potatis, morot, rotselleri
Ca 200 g savoykål
Ca 4 dl av buljongen från dag 1
2 dl grädde
en bit riven pepparrot

Koka upp buljongen och låt den reducera ca 1 dl, tillsätt grädden och pepparroten och red såsen till lagom tjocklek. Koka rotfrukterna i saltat vatten tills de är klara, tillsätt savoykålen de sista minutrarna och häll sedan av grönsakerna. Bryn oxbringan på båda sidor i lite smör. Servera.

Inga kommentarer: