Sidor

Havskräftssoppa med dillstekt havskräfta


En enkel liten soppa, här serverad i espressokopp men den kan givetvis göras större och serveras som en stor förrätt.

4 port

4 st färska havskräftor
1/2 gul lök hackad
1 klyfta vitlök hackad
1/4 fänkål
några matskedar vitt vin
1 tsk tomatpuré
lagerblad, salt, peppar
1 dl grädde
1 kvist färsk dill, hackad
1 + 1 klick smör
vatten

Skala havskräftorna. Lägg stjärtarna åt sidan. Är det svårt att få ut stjärtarna hela så kan man doppa dem i kokande vatten någon sekund och snabbt kyla i isvatten så går det lättare.

Krossa skalen från kräftorna med en slev i en kastrull. Lägg i grönsakerna, tomatpurén och kryddorna och fräs i smör utan att det tar färg. Slå på vinet och vatten så att det täcker skalen. Sjud ca 20-30 min. Sila av fonden. Reducera ned till hälften i kastrullen. Tillsätt grädden och mixa soppan med stavmixer. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite mer vin.

Dela kräftstjärtarna i tre delar och trä upp på spett. Salta och peppra stjärtarna och stek i smör till de är färdiga. Vänd ned den färska dillen. Fördela soppan i kopparna och sätt ett kräftspett över varje kopp. Servera.

1 kommentar:

Anonym sa...

Åh gud vad gott det här lät! Mums!