Tarte Tatin med persika och äpple
Klassiskt recept med en liten förändring, för nu när persikornas säsong börjar gå mot sitt slut gäller det att passa på.
Tarte Tatin med persika och äpple
ca 6 portioner
4 st stora persikor, skalade och klyftade i ca 1 cm tjocka klyftor
4 st stora fasta äpplen, skalade och klyftade i ca 1 cm tjocka klyftor
6 msk socker
ca 100g smör
1 pkt färsk smördeg
Ta fram en ugnssäker stekpanna ca 20-25 cm i diameter, smörj in smöret i botten på pannan och strö sockret över smöret. Fördela persikorna och äpplena i ett jämnt lager ovanpå. Ställ på pannan i medelvärme (jag använder trean på en sexgradig skala) och stek långsamt frukten utan att röra om. Du kan försiktigt lyfta och se när frukten börja bli brynt.
När den nästan färdig ställ pannan åt sidan och lägg över smördegen, skär bort överflödig deg och peta ned degen precis innanför kanterna på stekpannan. Ställ i hela stekpannan i ugn på 175°C. Låt tarten grädda ca 10 minuter. Lyft ur pannan och låt den svalna någon minut.
Lägg en tallrik upp och ner på pannan och vänd sedan pannan runt så att tarten hamnar med degen i botten på tallriken, lite klurigt kan det vara och se upp så du inte bränner dig. Servera med vaniljsås eller glass. Lycka till.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar