Sidor

Rödvinsbräserad oxsvans med sparris & Ridderheimsrapporten



Det kommer strax ett recept på oxsvansen men först några ord om Ridderheimsrapporten som i år lierar sig med allsköns bloggar för att få fram vad de rådande mattrenderna är, på den här sidan kan du läsa mer om det.

Mitt bidrag till rådande trender är udda styckningsdetaljer som varit en stor snackis de senaste åren, kinder, mular, svansar och allt på insidan har avhandlats på restauranger världen över. Dessutom verkar vi fortfarande vara i början på vårt utforskande. Tydliga tecken är ju till exempel uttagningen till Bocuse d´or där just mulen stod på menyn, andra goda tecken är restauranger där helhetstänket genomsyrar verksamheten till exempel på Djuret eller hyllade Bastard i Malmö.

Till råga på allt så passar ju allt detta ypperligt till den redan enorma ekotrend som håller stora delar av västvärlden i ett järngrepp, här slösar vi minsann inte med animalierna, allt ska tas omhand. Tyvärr tror jag nog att det här i viss mån är en medie och kocktrend, på de allra flesta vattnas det inte i munnen när det talas om njurar, magar och öron, det blir kanske lite väl personligt att bokstavligen titta middagen rakt i ansiktet.

Dock får man väl hoppas att det fortsätter växa, och för att själv dra mitt strå till stacken så bjuder jag på en oxsvans idag, lite fegt kanske, men så skulle jag ju uppmärksamma en trend, inte starta den.


Rödvinsbräserad oxsvans med sparris
4 portioner

ca 7-800 g färsk oxsvans
1 gul lök
några lagerblad
1/2 flaska rött vin
salt, peppar, socker
1 morot
smör
ev lite mjöl
1 bunt sparris, ansad och om det behövs skalad

Bryn oxsvansen i en stekpanna i smöret, salta och peppra. Lägg över svansen i en stekgryta och stek vidare tillsammans med morot, lök och vitlök. Lägg i lagerbladen och strö över lite socker, slå på rödvinet och vatten till det täcker. Sjud till svansen är helt mör, beräkna 3-6 timmar. När svansen är rejält mör lyft ur den och sila av buljongen, reducera den och smaka av med salt, peppar och socker. Red den lätt om du tycker det behövs.

Råstek sparrisen i smör med salt och peppar, servera oxsvansen med såsen och sparrisen. Något gott till, själv gjorde jag en potatispuré med gräslök, sen känns ett mulligt rödvin ganska givet. Lycka till.

Inga kommentarer: