Sidor

Ugnsrostad sötpotatis med honung, balsamvinäger och pinjekärnor



Sötpotatis är lite av en bortglömd rotsak men det kan vara riktigt gott, speciellt som i det här receptet där jag ökat på sötman med honung och sedan balanserat det med balsamvinäger och rostade pinjekärnor.

Sötpotatis innehåller mycket vätska så man får dra på rejält med värme för att de inte bara ska smaka kokt, de svärtade kanterna som du ser på bilderna smakar faktiskt inte så bränt som man kanske kan tro.

Ugnsrostad sötpotatis med honung, balsamvinäger och pinjekärnorräcker till ca 4 portioner som tillbehör

4 st sötpotatisar
4 msk rapsolja
2 msk olivolja
1/2 dl pinjekärnor
2 msk balsamvinäger
2 msk flytande honung
salt
peppar

Skala potatisen och skär den i stora klyftor, blanda med rapsoljan, salt och peppar. Värm ugnen till 250°C, lägg upp potatisen på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in i mitten av ugnen och rosta i ca 15 minuter, kontrollera om potatisen är mjuk. Om den är mjuk sänk värmen till 180°C och strö pinjekärnorna över potatisen och sätt in i fem minuter till. Skulle den inte vara färdig låt den först gå några minuter till innan du tillsätter pinjekärnorna. Ta sedan ut potatisen.

Vispa ihop olivoljan, honungen och balsamvinägern och ringla sedan över potatisen, servera genast.



Inga kommentarer: