Sidor

Ankbröst med äpelsallad & dijonsenap


En liten tapas eller kanapé gjort på stekt ankbröst toppad med en fräsch men lite senapshet äppelsallad. Vill man inte göra ankan själv så kan man om man har tur ibland hitta rökta ankbröst som också passar bra med salladen men nu för tiden kan man hitta frysta ankbröst i de flesta butiker. Jag har använt äpple från min egen trädgård som är röda men också ganska syrliga, se till att välja ett äpple som är krispigt och syrligt.

Ankbröst med äppelsallad med dijonsenap
kanapéer, ca 4 portioner

1 stort ankbröst ca 200-250g
1-2 äpplen
2 msk dijonsenap
2 tsk äppelcidervinäger
2 msk olivolja
salt, svartpeppar

Snitta fettsidan på ankbröstet och salta och peppar på båda sidor, stek ankbrösten på båda sidor på medelhög värme, börja med fettsidan. Du behöver inte tillsätta något extra fett, det som kommer från ankbrösten räcker gott. När fettsidan är krispig och gyllenbrun vänd och stek på andra sidan. Ta ur bröstet ur pannan och sätt in det i ugn på 100°C med en innetermometer och låt det gå till det är 58°C i mitten. Ta ut bröstet och låt det vila minst 10 minuter.

Vispa ihop senapen, olivoljan och vinägern till en vinnaigraett och strimla sedan äpplet och blanda. Smaka av med salt och peppar. Skiva ankbröstet i tunna skivor och servera med en sked äppelsallad ovanpå varje skiva.


Inga kommentarer: