Sidor

Lammgryta med merguez, citron, vita bönor och persiljaHöstens bästa gryta är här, den här lammgrytan är ett säkert kort som funkar både till vardag som fest. Jag har gjort den av skivat lammlägg med ben och det kan vara lite svårt att hitta i butik så det går bra att byta ut mot valfritt lamm som passar till gryta.

Är inte lamm någon favoritingrediens går det också att byta ut köttet mot nötkött, minst lika gott! Mängderna i receptet är något ungefärliga eftersom jag inte antecknade under tiden.

Lammgryta med merguez, citron, vita bönor och persilja
4-6 portioner

Skivat lammlägg ca 800g
ca 200g färsk merguez eller spansk färsk chorizo
1 stor gul lök
6 vitlöksklyftor
2 citroner
5 dl rött vin
4 msk koncentrerad kalvfond (jag brukar koka själv, har du egen så använd den)
vatten
ca 400g kokta konserverade vita bönor (ej i tomatsås)
1 knippa färsk bladpersilja
salt, peppar
olja

Salta och peppra köttet och bryn på båda sidor i en stekpanna tills de är gyllenbruna, lägg över i en gryta. Skala och hacka gul lök och vitlök och stek i lite olja, tillsätt sedan till grytan tillsammans med vinet och kalvfonden, tillsätt sedan vatten så köttet är täckt och koka upp.

Stek korven i stekpannan och skär sedan ned i mindre bitar och tillsätt sedan till grytan. Sjud grytan på låg värme till köttet är mört, när det är färdigt smaka av såsen och krydda om nödvändigt. Du kan eventuellt behöva reda av den lite grann, smakar den för lite kan du också låta grytan koka lite mer utan lock så såsen reducerar.

Tvätta och riv sedan skalet från citronerna med ett rivjärn, skölj och grovhacka persiljan och häll av de konserverade bönorna. Tillsätt bönor, citron och persilja till grytan och låt sjuda några minuter till, servera sedan grytan, gärna med potatispuré och rött vin.


Inga kommentarer: