Sidor

Äppelmos ReceptÄppelmos är inte särskilt svårt att göra och har man lite tur så har man ett eller flera träd i trädgården som levererar gratis frukt. I år så verkar det dessutom som det är något slag äppelrekord på gång för varenda gren är full av äpplen. Har du inga egna så hör efter med vänner och bekanta om någon har i trädgården som kan vara lite snäll och dela med sig.

Sedan kan man göra själva moset på lite olika sätt, jag gjorde på ljusa gröna sommaräpplen och behöll skalet på så att jag skulle spara lite tid, det funkar även med röda äpplen med då får man ett rött äppelmos och det blir säkert några sådan kok senare i höst också.

Man kan också välja att smaksätta moset om man vill ha det lite annorlunda, mitt gjorde jag med bara socker men lite rosmarin, vanilj, svartpeppar, ingefära passar utmärkt i moset. Tänk bara på att det blir lite smalare användningsområde, äppelmos med rosmarin är supergott till en fläskstek men inte samma succé på frukostflingorna. Lycka till.

Äppelmos
2 kg äpplen, utan kärnhus, kvistar och med dåliga bitar bortskurna
2 dl vatten
2 msk askorbinsyra
1 kg socker
Natriumbensoat (mängd enligt paketets anvisningar)

Lägg äpplena tillsammans med vattnet i en gryta och koka tills de är mjuka, mixa äpplena till en puré med en stavmixer och rör sedan ned sockret och låt moset sjuda upp. Ta lite mos och blanda med askorbinsyran och natriumbensoaten och blanda sedan med övrigt mos.

Fyll moset på väl rengjorda burkar och stäng locket. Vill du inte använda konservering så kan man koka in burkarna eller använda moset som en färskvara, det håller utan problem runt en vecka i kylen men oftast längre.
Inga kommentarer: