Sidor

Semlor med kesella




















Det här receptet har jag publicerat tidigare runt fettisdagen men det gör inget för de blev lika goda den här gången också, lycka till.

Minisemlor
ca 40 st

25 g jäst
2,5 dl mjölk
70 g smör
4 msk kesella
0,5 dl strösocker (själv tog jag mitt hemgjorda med vanilj i men vanligt funkar precis lika bra)
lite mald kardemumma
några deceliter vetemjöl, tillsätt lite i taget medans du arbetar degen till den är smidig, dock ej hård

Fyllning & dekoration
5 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
200 g mandelmassa + 2 dl grädde
Florsocker


Smält smöret och blanda med mjölken, jästen, sockret, kesellan, kardemumman och blanda tills jästen har smält. Blanda i vetemjölet lite i taget och arbeta degen ca 10 minuter tills den är blank och smidig. Jäs degen ca 1 timme.

Baka sedan ut degen i små bullar, jag vägde mina och de hamnade på ca 20g st. Ställ på en bakplåt och jäs en andra gång i ca 40 minuter. Grädda av bullarna ca 10 minuter på 200°C. Låt svalna på galler men en handduk över.

Mixa mandelmassan med grädden (2dl) så att den blir lagom tjock. Vispa grädden med vaniljsockret. Skär av topparna på bullarna och spritsa på en lager mandelmassa och sedan grädden. Sätt på topparna och pudra ordentligt med florsocker.




Inga kommentarer: