Sidor

Rabarbertarte med vaniljkräm


En ganska enkel men mycket god dessert, kan förberedas ett litet tag innan servering och passar perfekt nu när den färska rabarbern närmar sig sin topp.

Rabarbertarte med vaniljkräm
ca 4-6 st

1 pkt smördeg
1 äggula (till pensling)

Vaniljkräm
1 dl socker
3 äggulor
80 g mjöl
4,5 dl mjölk 3%
1/2 vaniljstång, delad och urskrapad

Rabarbern
2-3 st skalade rabarber, delade i ca 5 cm långa stavar
4 msk socker
1,5 dl vatten
0,5 dl torrt vitt vin
1/2 vaniljstång, delad och urskrapad
en nypa kanel
en nypa kardemumma

Florsocker till pudring


Börja med vaniljkrämen, vispa äggulorna med sockret till det blir vitt. Vispa sedan in mjölet. Värm mjölken tillsammans med vaniljstången tills det nästan kokar, ta av från värmen och vispa
droppvis ned mjölken i äggblandningen. När all mjölk är ivispad häll tillbaka allt till kastrullen och värm under vispning på svag värme tills första bubblan, lyft av från värmen och vispa tills den svalnat något. Det går utmärkt att göra krämen någon dag innan och förvara den i kylen.Dags för rabarbern, koka upp allt utom rabarbern på hög värme i en kastrull eller djup teflonstekpanna, lägg i rabarbern och låt sjuda någon minut, sätt på ett lock och ställ av från värmen och låt stå tills monteringen, ca 30 minuter.

Skär smördegen i portionsstora rektanglar, skär strimlor av smördeg och lägg som en ram på varje rektangel, pensla varje portion med äggulan och grädda i ugn på 170°C ca 10 minuter. Ta ut rektanglarna och pressa ned delen innanför ramen försiktigt med en gaffel.


Fyll sedan rektanglarna till hälften med vaniljkrämen och lyft sedan på rabarbern, sätt in i ugnen någon minut till, ta ut och pudra med florsocker och servera, man kan välja själv om man vill servera dem ljumna eller låta de kallna lite mer och servera dem rumstempererade. Lycka till.
Inga kommentarer: