Sidor

Stuvad potatis & bechameltips

Ett tips på sommarlunch, en sågning av en svensk kokboksklassiker och så kokar man verkligen en bechamel

Stuvad potatis gör man inte allt för ofta men faktum är att det faktiskt passar finfint som sommarmat till en rimmad lax, ett gott isterband. De flesta vet ju hur man stuvar potatis så att skriva ut recept kändes lite onödigt. I alla fall tills jag tog en titt i "Vår kokbok" och såg följande.

"Vispa ut mjölet med mjölken i en kastrull. Lägg i fettet. Koka upp under omrörning och koka 3-5 minuter."

Sen går de vidare. Det funkar säkert men det finns enklare och betydligt bättre sätt enligt mig. Dessutom lär en 5-minuters bechamel smaka mjöl som tusan.



Gör så här istället.

3 msk mjöl
4 msk smör
ca 5-6 dl mjölk 3%
salt och vitpeppar

Värm mjölken i en gryta. I en annan gryta smält smöret och vispa sedan i mjölet. Låt koka på medelhög värme utan att det bränner minst 5 minuter. Då försvinner en stor del av mjölsmaken redan här och det är mycket mindre risk att man bränner vid smör och mjöl än en halvliter tjock sås. Ställ av kastrullen från värmen och börja försiktigt vispa i den varma mjölken. Se till att mjölken blir ordentligt blandad med smör och mjöl blandningen så att såsen håller sig helt homogen. Slarvar man här så får man inte bort de klumparna.

När all mjölk är tillsatt så koka upp såsen och salta och peppra. Gör såsen också lite tunnare än vad tror den ska vara för bechamel, speciellt när man lagt i potatisen "sätter" sig rätt snabbt. Den blir lite stabbig och för tjock, fast den fasen var perfekt för 5 minuter sen. Lycka till.

Inga kommentarer: