Hemgjorda Donuts med äpple & vaniljkräm
Hemgjorda Donuts med äpple & vaniljkräm
ca 20-30 st
10 g jäst
80 g smör
4 dl 3% mjölk
1 dl socker
2 ägg
1 tsk salt
1 msk vaniljsocker
2 l fritösolja till fritering
1 dl socker blandat med 4 msk kanel, till att vända donutsen i.
Smält smöret, häll på mjölken och kontrollera att det är fingervarmt. Blanda med jästen i en bunke tills jästen smält. Tillsätt socker, ägg, salt, vaniljsocker och mjölet. Arbeta ihop degen några minuter.
Låt jäsa i bunken knappt en timme, stjälp upp degen och knåda ut degen till ca 1,5 cm tjocklek, stansa ut donuts med utstickare om du har, annars funkar det med två glas i olika storlek. Lägg på en plåt och låt jäsa ytterligare ca en halvtimme.
Värm fritösen till 170°C, har du ingen fritös så går det fritera i gryta, tänk då på att inte fylla oljan för högt och ha kall olja och lock i närheten ifall att det skulle bli för varmt.
Fritera munkarna tills de är gyllenbruna, du får vända dem halvvägs eftersom de flyter. Lyft ur munkarna och lägg dem genast i socker och kanelblandningen och vänd runt. Servera med sockerstekta äppeltärningar och vaniljkräm.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar