Sidor

Soppa på potatis & färsk lök, pocherat ägg och räkor



Soppa på potatis & färsk lök, pocherat ägg och räkor
4 portioner

4 ägg
2 mjöliga potatisar skalade och tärnade
2 st färska gullökar med blast fint skurna
en klick smör
olivolja, salt, peppar, vatten
ca 20 färska räkor (eller bra frysta) skalade
lite finstrimlad blast från löken
1 dl grädde
1 dl mjölk
vitvinsvinäger till pochering



Blanda ca 1 dl vinäger med 4 dl vatten och knäck försiktigt äggen i blandningen, låt äggen ligga där medan du gör soppan (ca 20 min) detta gör att äggen drar ihop sig lite och blir finare när de pocheras.

Fräs potatisen och löken på medelhög värme ca 5-10 minuter i en kastrull med lite olja och smör, salta och peppra. Fyll på med vatten så att det precis täcker potatisen. Låt sjuda tills potatisen är nästan helt mjuk. Slå på ca hälften av grädden och mjölken och koka upp soppan. Mixa soppan helt slät, smaka av med salt, peppar och mer av grädden och mjölken tills du gillar både konsistens och smak.



Koka upp lätt saltat vatten, dra av vattnet från plattan och stjälp försiktigt ned äggen i vattnet, pochera ca 4 minuter. Du kan försiktigt lyfta äggen efter halva tiden och peta på dem lätt för att känna hur klara de är. När de är klara så lyft ur dem med en hålslev och låt rinna av på en handduk.

Trimma kanterna på äggen med en kniv och lägg sedan ett ägg i varje tallrik, lägg på räkorna, mixa sedan upp soppan igen och häll sedan på soppan. Garnera med den skurna blasten, lite olivolja och peppar. Lycka till.

Inga kommentarer: