Höstsoppa med tryffelolja
Eftersom det minst sagt blev höst helt plötsligt har fått mig att gå igång ordentligt på höstmaten, det bakas bröd, syltas, kokas äppelsaft och mustiga soppor. En av sopporna tänkte jag bjuda på idag, den sköter sig mer eller mindre sig själv och blir riktigt finfin.
Höstsoppa med tryffelolja
ca 4 portioner
150 g potatis tärnad ca 2x2 cm
2 st morötter skalade och tärnade
1 gul lök, grovt hackad
3 klyftor vitlök, skalade och skivade
en liten bit rotselleri, skalad och tärnad ca 1x1 cm
3 st palsternackor, skalade och tärnade ca 2x2 cm
1 pkt bacon
2+2 msk olivolja
1 tsk vit tryffelolja
1 tärning kycklingbuljong (eller om du är ambitiös, ca 1/2 l hemkokt)
2 st lagerblad
salt och peppar
lite blandade färska örter, hackade t ex persilja, körvel, gräslök
ca 3 blad finstrimlad savoykål
Fräs bacon och alla grönsakerna på medelhög värme ca 10 minuter, rör ofta så att det inte bränner. Salta och peppra, slå på vatten så att det täcker grönsakerna, tillsätt buljongen och lagerbladen och sjud ca 30 minuter.
Smaka av och kolla att alla grönsakerna är mjuka. Vispa soppan lite grann med en handvisp så att grönsakerna går sönder lite grann. Soppan blir då lite lagom tjock. Blanda i de hackade örterna och savoykålen och servera i skålar. Blanda resten av olivoljan med tryffeloljan och droppa i litegrann i varje tallrik. Servera med gott bröd, gärna grillat eller rostat. Lycka till.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Jag gillar nästan ALLT man kan ha tryffelolja till och den här soppan lät höstigt, rustikt god.
Tycker fröken Dill
Skicka en kommentar