Sidor

Fläskkarré med gremolata och rostade rotfrukter



Hel rostad fläskkarré med gremolata och lite rotfrukter funkar väl en dag om man har lite mer tid att fixa middagen, eller varför inte till helgen kanske. Det här receptet tycker jag funkar extra bra om man vill passa på att umgås med sina gäster istället för att slava vid spisen eftersom man kan förbereda alltihop och bara låta det mysa i ugnen medans du fixar fördrinken och bara har det bra.

Fläskkarré med gremolata och rostade rotfrukter
ca 4 port

ca 1 kg hel fläskkarré utan ben

en skaplig bunt färsk persilja
skalet från 2-3 st citroner
5 st vitlöksklyftor
salt & peppar

ca 1,5-2 kg blandade rotfrukter, t ex morot, persiljerot, potatis, rotselleri
4 msk olivolja
salt & peppar
3 tsk torkad timjan

Börja med gremolatan, plocka persiljan, hacka persiljan, citronskalet och vitlöken fint eller kör det snabbt i en matberedare om du har en till hands. När gremolatan är tillräckligt finhackad så smeta ut den på karrén och salta och peppra ordentligt.

Stek karrén i stekpanna runt om på medelhög värme. Lyft ur karrén och lägg den åt sidan.

Dags för rotfrukterna, skala och skär rotfrukterna i lagom stora bitar, tänk på att de har lite olika tillagningstid, morot tar till exempel betydligt längre tid än palsternacka så skär alltså moroten i mindre bitar. Sen brukar jag låta potatisen bestämma, är potatisen klar så är de övriga rotsakerna också goda att äta även om de inte är helt genomrostade. Det är ju gott med lite olika konsistenser och konstraster när man äter också.



När du skalat och skurit rotsakerna så blanda dem med olivoljan och salt, peppar och timjanen. Lägg upp på ett lagom stort ugnssäkert fat och lägg karrén över, antingen på galler som på mina bilder, eller direkt på rosakerna. Rosta hela alltet i ugn i ca 1-1,5 timme i 180°C. Bäst är om du har en termometer som du sätter i mitten på karrén, låt den bli ca 65-70°C. Är inte rotsakerna färdiga då så kan du lyfta ur karrén och rosta färdigt rotsakerna.

Skiva upp köttet och servera med goda tillbehör, för mig blir det ofta baguetter och vitlökssmör till just den här rätten. Lycka till.

Inga kommentarer: