Sidor

Grillad fläskytterfilé med citron & rosmarin
















Grillad fläskytterfilé med citron & rosmarin
ca 4 portioner

6-800g benfri kotlett
2 citroner
några kvistar färsk rosmarin
salt, peppar
olivolja

Skiva kotletten i tunna skivor, max 5 mm tjocka och lägg i en stor bunke. Tvätta citronerna och skölj rosmarinen och skiva och hacka. Blanda med köttet tillsammans med lite peppar, olja och salt. Låt marinera 1-2 timmar.

Värm en grill tills den är riktigt het och lyft sedan ut köttet och grilla på högsta möjliga värme ca 1-2 minuter på varje sida, salta och peppra. Servera omedelbart med goda tillbehör, till exempel risotto, pasta eller sallad. Lycka till.


Räkmacka
















Räkmacka
4 st

ca 600g skalade räkor av bra kvalité
majonnäs
citron
gurka
färsk dill
4 kokta ägg
gott bröd
smör
sallad

Rosta brödet i smör och lägg på tallrik, klicka på lite majonnäs och lägg på räkorna, toppa med ett skivat kokt ägg. Strö över hackad dill, lite gurka och en stor klick majonnäs och citron vid sidan av.

Det här är ju inte mycket till recept men det är också det som är det fina med en räkmacka, har man goda räkor, gott bröd och god majonnäs så kan det inte gå fel. Lägg heller inte till en massa saker som inte behövs, citron, majo, räkor, ägg och bröd är allt som behövs. Lycka till.

Pitabröd med fläsksida grillad paprika och gurka
















Pitabröd med fläsksida grillad paprika och gurka
4 portioner

Det här är en variant på David Changs vid det här laget välkända Pork Buns men eftersom det ibland inte finns inspiration eller tid till ångbakning så blev det pitabröd, tillsammans med lite grillad paprika och sockersaltad gurka så blev det mycket lyckat.

Fläsksidan
ca 600g fläsksida
salt, peppar
skal av 1 citron
4 msk honung
2 msk chipotlepasta
4 msk olja

Blanda citronskalet, honung, olja och chipotlepasta, smaka av med salt och peppar och gnid in blandningen i köttet. Kör sedan köttet i ugnen på 150°C i ca 4 timmar, vänd köttet ungefär en gång i timmen. Det här kan man om man vill göra någon dag innan och sedan kyla köttet.

När det är dags att servera så grilla på köttet och skiva sedan i ca 5 mm tjocka skivor.

Grillad paprika
4 st röda paprikor
olja
svartpeppar, salt

Skär paprikan i grova strimlor, blanda med lite olja, svartpeppar och salt. Grilla ca 5-10 minuter.

Sockersaltad gurka
1 gurka
1/2 fänkål
1,5 msk socker
1,5 tsk salt

Skiva gurkan och fänkålen tunt, blanda med sockret och saltet och låt stå ca 2 timmar.

Servera i varma pitabröd med lite gräddfil och lite startk chilisås vid sidan om. Lycka till.







Äppelmos Recept























Äppelmos är inte särskilt svårt att göra och har man lite tur så har man ett eller flera träd i trädgården som levererar gratis frukt. I år så verkar det dessutom som det är något slag äppelrekord på gång för varenda gren är full av äpplen. Har du inga egna så hör efter med vänner och bekanta om någon har i trädgården som kan vara lite snäll och dela med sig.

Sedan kan man göra själva moset på lite olika sätt, jag gjorde på ljusa gröna sommaräpplen och behöll skalet på så att jag skulle spara lite tid, det funkar även med röda äpplen med då får man ett rött äppelmos och det blir säkert några sådan kok senare i höst också.

Man kan också välja att smaksätta moset om man vill ha det lite annorlunda, mitt gjorde jag med bara socker men lite rosmarin, vanilj, svartpeppar, ingefära passar utmärkt i moset. Tänk bara på att det blir lite smalare användningsområde, äppelmos med rosmarin är supergott till en fläskstek men inte samma succé på frukostflingorna. Lycka till.

Äppelmos
2 kg äpplen, utan kärnhus, kvistar och med dåliga bitar bortskurna
2 dl vatten
2 msk askorbinsyra
1 kg socker
Natriumbensoat (mängd enligt paketets anvisningar)

Lägg äpplena tillsammans med vattnet i en gryta och koka tills de är mjuka, mixa äpplena till en puré med en stavmixer och rör sedan ned sockret och låt moset sjuda upp. Ta lite mos och blanda med askorbinsyran och natriumbensoaten och blanda sedan med övrigt mos.

Fyll moset på väl rengjorda burkar och stäng locket. Vill du inte använda konservering så kan man koka in burkarna eller använda moset som en färskvara, det håller utan problem runt en vecka i kylen men oftast längre.




Grillade grönsaker
















Grillade grönsaker kan vara riktigt tråkigt att äta, saggiga grönsaker dåligt smaksatta ofta på en buffé eller vegetarisk tallrik nära dig, men som tur är så är det som med mycket annat. Lägger man bara lite extra tid så blir det riktigt gott.

Tack vare att grillade grönsaker kan betyda nästan vad som helst så blir det inte något riktigt recept den här gången utan mer några tips på vägen och en liten beskrivning av hur mina blev senast.

Börja med att välja grönsaker, som vanligt är det viktigt att de varierar i smak, färg och konsistens i de jag gjorde senast blev det tomat, zucchini, vårlök, palsternacka och fänkål. Allt skars i varierande former men det underlättar om man skär vardera sorts grönsak i samma storlek så man kan grilla varje sort för sig och samtidigt.
















Var det gäller kryddning så kommer man långt med salt och peppar, gärna även lite grovt hackade örter. Själv hade jag ont om örter senast så jag offrade lite av blasten från vårlöken som mixades med vitlök, citronskal, olivolja och lite chili och paprikapulver. Konsistensen blev lite som en tunn pesto och när grönsakerna är färdiggrillade så var det bara att blanda i.

Ett sista tips blir att alla grönsaker behöver inte grillas klart eller kanske inte ens grillas alls, cocktailtomater, tunt skivad sparris, späda morötter med flera kan man tex bara blanda med övriga när de är nygrillade. Man kan också passa på att krydda med andra grejer man tycker om tex rostade nötter, bär, stekt bacon mm. Lycka till.