Sidor

Franska gröna linser

Nu suckar nog många lins och bönhatare men läs vidare så ska ni få se. Det finns gröna linser och sen finns det gröna Puylinser, eller små franska gröna linser som de kallas ibland. Skillnaden är enorm, vanliga gröna linser är en kulinarisk katastrof, mjöligt och smaklöst hur man än kokar dem. De borde eventuellt till och med förbjudas av rena folhälsokulinariska skäl.

Puylinser är något helt annat. Lite nötiga med fast konsistens utan mjölsmak om man kokat och kryddat som man ska. Du hittar dem i de flesta välsorterade livsmedelsaffärer. Antingen i små fina franska askar, då kallas de Lentile de Puy och brukar kosta runt 50 kr. Har du lite mer tur hittar du dem i Risentas sortiment och då kallas de Franska gröna linser eller eventuellt Små franska gröna linser och kostar en tredjedel så mycket. Tack Risenta.Kokta Puylinser

250 g Puylinser
1 l vatten
2 st krossade vitlöksklyftor
1 lagerblad
några vitpepparkorn
1 kvist timjan
1 msk + 2 msk olivolja
Salt och peppar

Skölj av linserna med lite vatten. Värm 1 msk olivolja i en kastrull, fräs försiktigt vitlöken, lagerbladet, vitpepparn och timjanen. Tillsätt linserna och vattnet och sjud försiktigt ca 20 minuter. Häll av linserna och låt de ånga av någon minut, tillsätt resten av olivoljan och salta och peppra.

Linserna funkar till det mesta, kött, fisk, grönsaker. Själv har jag de gärna till grillat kött eller halstrad fisk.Inga kommentarer: