Sidor

Dillaioli


Istället för söndagsstek så blev det mustig fiskgryta igår och istället för den helt vanliga aiolin så gjorde jag en dillvariant som är riktigt god faktiskt. Ett enkelt sätt att göra något klassiskt bara lite roligare. Receptet kommer här, lycka till

Dillailoli

2 äggulor
2 dl rapsolja
1 liten knippa dill
1 vitlöksklyfta
Vitvinsvinäger
Salt & Peppar

Grovhacka dillen och mixa den med oljan och vitlöksklyftan (skalad) ca 5-10 minuter, lägg äggulorna i en bunke, skvätt i lite vitvinsvinäger och vispa ihop. Droppa försiktigt i oljan tills aiolin tjocknar. Späd den med lite vatten om den blir för tjock. När all olja är ivispad smakar du av med salt, peppar och vinäger.

Jag använde den som sagt till en gryta men varför inte till en fish & chips, fiskburgare, som ett roligt bröddipp på buffén.

Spaghetti med räkor och grön sparris

Spaghetti med räkor och grön sparris

4 port

500 g spaghetti
2 dl grädde
3 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
500 g räkor med skal
300 g grön sparris
salt, peppar, parmesan
maizenamjöl

Skala räkorna, grovhacka de skalade räkorna, lägg skalen i en kastrull med ca 0,5 l vatten. Koka av räkskalen ca 20 min. Sila av räkfonden. Skala och hacka vitlöken, svetta den i olivoljan i en kastrull, salta och peppra. Häll över den silade räkfonden. Låt reducera till ca 3 dl återstår. Tillsätt grädden och låt koka ihop lite till. Red av lätt med maizenan och en skvätt vatten.

Koka spaghettin, häll av när den är klar. Grovhacka sparrisen, skala om den är grov. Lägg i räkorna och sparrisen i räksåsen. Koka ihop ca 2 minuter, lägg upp spaghettin på ett fat och häll såsen över, riv rikligt med parmesan över och njut av en fredag som bara kan bli bättre, dvs middag med goda vänner och familj, följt av lite tv och ett stilla insomnande strax efter nio. Eller om du är ung, utgång vid elvarycket.

Papardelle med rostad kyckling och citron


En smidig något somrig pasta kanske, speciellt när man ser ut genom fönstret på en frostig gräsmatta och är glad att man slipper gå ut. En enkel men väldigt god pasta blir det ialla fall. Du behöver:

4 port

1 kg valfria kycklingdelar
1 dl grädde
2 citroner
ett knippe valfria örter t ex persilja, gräslök, oregano
500 g papardellepasta eller någon annan pasta du gillar
salt och peppar

Rosta valfri kycklingdel, jag använde lår när jag gjorde de här, det mesta går bra men jag brukar undvika bröst, de blir lätt för torra speciellt när man ska rosta kyckling i ugn och vill ha lite rejäl färg på skinnet. Lägg kycklingdelarna på en plåt, pensla med olja, salta ordentligt och riv över lite citronskal, kör ugn
på 220°c tills kycklingen är klar.

Koka pastan, när den är nästan klar, slå av vattnet, skvätt i grädden, hacka och häll i örteran, riv skalet av den andra citronen och blanda i pastan, salta och peppar och smaka av. Lägg upp pastan i en fin skål, lägg kyclingdelarna över. Servera lite gott bröd, sallad och vin vid sidan om. Och ha en underbar lördag.

Satsumas, clementin, mandarin?


För er uppmärksamma frukthandlare (alltså fruktköpare, inte säljare) så kan jag meddela att nu är clementinerna här på allvar, lite tidigt kanske, det känns som de kommer någon vecka tidigare för varje år och till nästa år ser jag fram emot premiär runt midsommar.

Nåja, tidiga clementiner (eller vilken sort det nu råkar bli) brukar vara lätt gröna, svårskalade och surare än citroner. De sena brukar vara lösa i skalet, fadda i smaken och lite allmännt ofräscha. Men i år måste jag säga att de hittills är överraskande bra, sen påminner de mig fortfarande om julen, och trots att det är oktober så nynnar jag lite stilla natt när jag skalar en till i soffan.

Råstekt blomkål med citron och persilja


Inget ont om vare sig blomkålspuré eller stuvad eller gratinerad blomkål, samtliga tillhör mina favoriter. Men i helgen gjorde jag den råstekt som tillbehör till lite kött. Inte alls dumt, enkelt att lyckas med och det är ju alltid roligt att kunna variera sig.

Råstekt blomkål med citron och persilja
4-6 portioner

1/2 bomkålshuvud, ansat med buketterna skivade i ca 5 mm skivor
rivet skal från en citron
saft från en citron
en kvist persilja, hackad
en skvätt olja
en klick smör
salt och peppar

Värm en stekpanna, häll i oljan och börja bryn blomkålen på medelhög värme ca 5-10 minuter, när blomkålen är nästan mjuk helt igenom lägger man i smöret, saltar och pepprar ordentligt och lägger i citronskalet och låter det steka vidare någon minut eller två. Häll sist i citronsaften och persiljan och smaka av med salt och peppar. Ät.

Godiskakor


Leta upp ett recept på chocolate chip cookies, uteslut chokladbitarna och blanda istället ner dina favoritplockgodisar. Det blir läskigt sött och roligt. I mina senaste är det dragéjordnötter, marshmallows, m&m, chokladdoppade russing och hacka skumbjörnar.

Citronmarinerade räkor med gurka och dill


Har nog nämnt den här lilla grejen tidigare men det är värd att nämnas igen, funkar lika bra som ett litet tilltugg som på bilden eller som en förrätt om man skalar upp den lite.

Citronmarinerade räkor med gurka och dill

4 portioner

200 g färska skalade räkor
1 citron
3 msk olivolja
1 liten knippa dill
1/3 gurka
Salt och peppar

Grovhacka räkorna, riv skalet från citronen och pressa den, grovhacka dillen. Skala, kärna ur och hacka gurkan i små tärningar. Blanda allt och smaka av med salt och peppar. Servera i ett litet glas eller på tallrik med lite trevlig sallad eller ett gott bröd. Passar perfekt som en fredagsförrätt och kan förberedas i god tid. Lycka till.

Kall på våren, varm på hösten


Soppa är en sån där rätt som varenda gång jag gör det så säger jag till mig själv, varför gör jag inte soppa oftare? Jag vet inte riktigt, gott, enkelt, billigt, jag borde ju leva på soppa. I alla fall så fick jag tummen ur häromdagen och det fick bli en Potatis och purjolökssoppa med pepparrotscrémefraiche och lite gott knäckebröd vid sidan om. Väldigt enkel och smidig.

Potatis och purjosoppa med pepparrotscréme
ca 4 port

3 stora mjöliga potatisar, skalade och grovt delade
1 purjolök, grovhackad
1/2 hönsbuljongtärning
5 dl vatten
5 dl mjölk
lite olivolja
salt och peppar

1 dl creme fraiche
1 bit pepparrot ca 20 g
salt och peppar

Svetta potatisen och purjolöken i olivoljan på medelhög värme ca 5 minuter, salta och peppra. Slå på vattnet och buljongtärningen. Koka tills potatisen börjar falla sönder, tillsätt mjölken och ge ett snabbt uppkok, mixa helt slät med stavmixer, smaka av med salt och peppar och droppa i en rejäl skvätt med extra olja.

Finriv pepparroten och blanda med créme fraichen, smaka av med salt och peppar, späd med lite vatten eller citronjuice om det blir för tjockt.

Gratinerade sabayoneaprikoser



Gratinerade aprikoser med sabayonne

8-10 färska aprikoser
2-3 msk råsocker
en klick smör

Dela aprikoserna och ta bort kärnan. Stek de på medelhög värme i stekpanna med råsockret och smöret. Lägg aprikoserna med den runda sidan uppåt i en ugnsfast form.

4 äggulor
3 msk socker
3 msk vitt vin

Vispa äggen och sockret i en bunke i ett vattenbad (eller direkt på en platta om du
är modig), tills sockret smält och det börjar tjockna. Tillsätt vinet och vispa till sabayonen är tjock och fluffig. Häll över aprikoserna. Grädda hastigt på hög värme i ugnen eller bränn av den med gasbrännare. Servera med glass.

Bikarbonatbröd


Gjorde en rejäl skafferirensning häromdagen och fick ett litet ryck och passade på att baka ett bikarbonatbröd. För er som inte testat innan så kan det vara det smidigaste bröd man kan göra. Det blir saftigt, håller relativt länge och man kan ha rejält med fibergrejer i så ganska nyttigt är det också faktiskt.

Den här gången bakade jag med filmjölk och lite onankafil som jag hade över, yoghurt, gräddfil och liknande funkar lika bra. Sen tog jag alla mjölslattar jag hade stående och diverse nöt och frörester och blandade hela klabbet med lite bikarbonat och gräddade av. Det enda som jag brukar låta vara konstant är förhållandet mellan fil, mjölsorter, sirap och bikarbonat, sen gräddar jag det drygt en timme på 175°C. Lyft ur formen och låt svalna på galler. Så här blev mitt recept senast.

2 limpor

5 dl fil
2 dl mörk sirap
8 dl vetemjöl
8 dl blandade sorters mjöl, graham, havregryn, rågsikt, durum och dinkel (ta vad du har)
2 dl solroskärnor
3 msk bikarbonat
1 tsk salt

Man kan få variera mjölmängden beroende på hur konsistensen blir. Den ska vara som en seg smet. Lite svårt att beskriva men som en lätt klumpig och för tjock och kletig muffinsmet?

Risenta musli för själplock


Läste ett pressmeddelande någon gång för ganska länge sedan där det stod att risenta skulle lansera musli för självplock, då tyckte jag att det lät som en ganska bra idé och hoppades att snart få prova, sen glömde jag totalt bort det och åt min vanliga musli till frukost när jag ville känna mig sund.

Sen häromdagen trampade jag runt i min butik och springer av ren slump på självplocksmuslin! Slet tag i en slev och började lasta i quinoapuffar, hirsflingor, linfrön, sesamfrön, bananmix, havre och allt möjligt både nyttigt och gott, sen dess har jag varit såld.

Muslin kostade 79:- kr/kg så det är inte helt billigt, ungefär dubbla priset mot en märkesmusli, men å andra sidan kan du helt välja innehåll och få till en magnifik blandning, nåja rätt god iallafall, vi snckar ju inte om riktig mat här, bara om ett bra frukostalternativ som plötsligt blev ännu bättre.

Kantarelltoast


Jag vet att jag tjatar om kantareller och svamp i allmännhet men det är ju faktiskt höst och man bara måste ju frossa. Nu har det regnat en hel del och tiden har som alltid varit knapp med det råkar ju finnas ett finfint kantarellställe som kallas ICA-nära bara ett stenkast härifrån.

Så till kvällens middag blev det svamptoastar. Du behöver följande:

2 rejäla portioner

Kantareller ca 3-400 g
1/2 gul lök skalad och hackad
1 + 1/2 st klyfta vitlök hackad
1 liten knippe persilja
3 msk creme fraiche
en knippe rucola
Lite hyvlad parmesanost
Gott vitt bröd, t ex ciabatta, barkis, baguette
En skvätt olivolja
Smör
Salt och peppar

Skiva brödet och rosta toastarna i brödrost eller stekpanna, skölj och rensa salladen, pressa den halva vitlöksklyftan i créme fraichen och smaka av med salt och peppar. Stek kantarellerna i oljan och smöret, tillsätt löken och vitlöken och smaka av med salt och peppar. Hacka och vänd i persiljan alldeles på slutet.

Sen är det dags att servera, antingen kan du ställa fram allt i små skålar så kan var och en bygga sin egen toast eller fixar du individuella i köket och servera lite finfint som förrätt. Hursomhelst lär du och dina gäster bli glada. I den här ordningen mekar jag min toast

Bröd, rucola, kantareller, dressing, parmesan. Gott.

Hemgjorda donuts


Häromveckan gjorde jag egna donuts, nu blev de ju tyvärr inte riktigt så goda som jag hade föreställt mig, lite för knapriga, och jag friterade inte på för hög värme ändå, så det här kan komma att bli en följetång. Enda som jag vet att jag gjorde fel var att jag använde mig av ett recept som inte hade jäst i smeten utan bakpulver vilket jag känner på mig inte funkar lika bra.

Jag vill ju ha de onaturligt mjuka och söta och sen bara sitta där lite nonchalant och bläddra i något magasin och smaska i mig. Det blir nya försök och då återkommer jag i frågan.

Pickles



Har för första gången gjort pickles! Ja jag får vara överdrivet entusiastisk eftersom jag faktiskt gjort de allt helt hemodlade grönsaker, då gäller det att passa på att skryta litegranna. Blev väldigt goda, jag använde mig av följande grönsaker

pumpa
gurka (västeråstyp)
haricot vertes
morot olika färger
palsternacka
mangold
fänkål



Skördade av alltihop, skalade och skar i varierande storlekar, både palsternackorna och morötterna lät jag vara oskalade (tvätta noga). Sedan blandar man alltihop och kokar en saltlag

1 dl salt
1 l vatten

Blanda tills saltet smält och häll sedan över grönsakerna, kyl över natten.
Dagen efter kokar man ättikslagen som innehåller

2 dl ättikssprit
3 dl vatten
4 dl socker

Sen kan man också ha i diverse torkade kryddor, själv hade jag i fänkål och kummin.
Men man kan prova med t ex lagerblad, nejlika, citrongräs, vitlök, apelsinskal med mera med mera.



Häll av grönsakerna i ett durkslag och låt droppa av ordentligt. Fördela grönsakerna i burkar. Koka upp lagen och häll över grönsakerna, sätt på lock på en gång. Det tar sedan ca 3 veckor innan de är klara, själv premiärprovade jag mina i veckan till en köttgryta med svamp och mandelpotatispuré, det var riktig lycka att servera egna pickles, så ut och plocka eller köp och kör igång.

Sen som alltid med inläggningar och konservering så är hygienen väldigt viktig så håll ordning och reda, tvätta dig och det du ska använda. Lycka till.

Sommarens sista smak

Nu är hösten här men jag vill ändå göra ett sista försök att fånga lite sommarkänsla, det har blivit alldeles för få tillfällen att sitta bland trädgårdsmöblerna, äta och dricka gott och babbla med familj och vänner, så ikväll blir det två favoriter i repris som alltid funkar.



Potatissallad med persilja, gräddfil och svartpeppar

Recept 4 port (förmodligen en av de enklaste sallader som går göra)

400 g skrubbad färskpotatis (skär ner den om den är för stor)
1,5 dl gräddfil
en rejäl knipper bladpersilja
salt och svartpeppar

Koka potatisen, häll av vattnet häll över potatisen i en bunke och låt svalna ca 10 minuter. Blanda i gräddfilen, grovhacka persiljan och blanda i. Smaka av med salt och lite svartpeppar. Klart.



Till det så blir det en enkel och supergod tomatsallad.

Recept 4 port

2 askar cocktailtomater, gärna olika i färg och form
några blad basilika
en skvätt god vinäger
olivolja
salt och svartpeppar

Skär ned tomaterna i valfri form, gärna olika, några hela, lite klyfor lite halvor. Häll i en skvätt olja, vinäger, salt och peppar. Riv sönder basilikabladen och blanda i. Smaka av och slappna av.

Till de här ruskigt goda och enkla salladeran behöver man bara lite gott kött eller fisk som får landa på grillen en stund, varför inte en laxbit, fläskkarré, någon god korv, grillspett, ja nästan allt funkar och det här blir nog sista grillningen för mig den här sommaren. Och för mig blir det grillad kyckling till. Och sen har vi ju höst och vintergrillningarna att se fram emot.

Soppa


Smidig svampsoppa med goda mackor.

Efter mitt tidigare svampfynd i veckan så räckte det faktiskt till att dra ihop en enkel svampsoppa också.

Recept ca 4 pers

300 g blandad svamp
1 gul lök
2 klyftor vitlök
timjan, rosmarin, salt, peppar
olja
vatten
2 dl grädde

Stek svampen i oljan med hackad lök och vitlök krydda med timjan, rosmarin, salt och peppar. Tillsätt vatten ca 5 dl och låt koka ca 30 minuter, häll i grädden, koka upp och mixa slät. Krydda upp med salt och peppar.

Som tillbehör gjorde jag de toastarna som ni ser på bilden. De innehåller, stekt bacon, smör, tomat och cheddarost, vänd ihop och kör de i smörgåsgrillen om ni har någon, annars får ni göra som jag och hålla till godo med våffeljärnet, och då blir det ju faktiskt lite fint hjärtformat också.

Småländsk korngrynskorv

Woho! Åt just isterand till middag, gör det för det verkar som man glömmer bort hur sjukt gott det är, Stekt Isterband, stuvad potatis, inlagda rödbetor.

Glass med rårörda björnbär & marshmallows


Små billiga marshmallows på Rusta.

Tog en tur för att plocka lite björnbär och dra på trissor men jag hittade faktiskt litegrann, efter mitt lilla plockande var jag tvungen att smita förbi Rusta i ett ärende, (det var väl något billigt av osäker kvalité jag behövde) och där står jag vid kassan och springer på minimarshmallows för en tia påsen. Såna som man knappt aldrig hittar och skulle man trots allt göra det så är det för minst det tredubbla.


Blev en ganska bra eftermiddag med lite rårörda björnbär, vaniljglass och marshmallows. Mums.

Skogsguld



Nu är det hög tid att fixa godaste och enklaste kantarellpastan.

Jag har sedan några veckor tillbaka har ambitionen att komma ut i skogen och leta upp lite kantareller, har gått sådär får man säga. Men som tur är säljs ju kantareller till ett överkomligt pris även i butik. Så jag köpte på mig litegrann och fixade till vad jag alltid brukar när första svampen ska stekas. Pasta.

Recept (2-3 personer)

Någon god pasta du tycker om ca 300 g torrvikt
250 g kantareller eller annan god svamp
1 gul lök finhackad
1 klyfta vitlök hackad
3/4 dl grädde
lite vatten
färsk timjan
salt
svartpeppar
parmesan

Koka pasta. När du lagt i pastan kan du börja med kantarellerna.

Stek kantarellerna i en blandning av smör och olja på hög värme tills de börjar bli bra brynta, tillsätt lök, vitlök, timjan, salt och peppar. Stek några minuter till.
Skvätt i grädden och låt koka ihop, du kan behöva späda med lite pastavatten.

Häll av pastan och häll rakt i stekpannan, blanda, riv över rejält med parmesan och slå dig ned och njut.


Nu är vi smöret (förlåt)


Godaste smöret som blir ett måste till grillen.

Idag blir det förhoppningsvis dags för lite grillat igen, har tyvärr inte kunnat rulla ut den där gamla klotmackapären så ofta som jag hade velat på grund av diverse omständigheter, dvs regn. Ikväll är det förhoppningsvis dags och då tänkte jag återigen köra mitt väl beprövade vitlöks och rosmarinsmör som min gamle kockkollega Henrik har utsett till smörens smör.

Recept

200 g smör (inget margarin inte)
1 kvist färsk rosmarin
1/2 dl olivolja
1-2 klyftor vitlök
Salt
Svartpeppar
1/2 citron

Ta ut smöret och låt det bli ordentligt tempererat, finhacka eller mixa rosmarinen och vitlöken. När smöret är mjukt lägger du det i en bunke och vispar det med en elvisp på högsta hastighet tills det är vitt, det tar ett litet tag men det är det värt. Vispa i oljan, rosmarinen, vitlöken och smaka av med salt, peppar och pressad citron.

Smöret kan du sedan ha framme under hela grillkvällen, lägg på köttet, på mackan, på det rostade grönsakerna. Mums.

Fänkålsdill


Skrev att jag hade fänkålsdill i min Ceasarsallad igår, kom sedan på att har man bara handlat fänkål i butik så har man förmodligen aldrig sett fänkålsdill vilket helt enkelt är överdelen på fänkålen som är ruskigt vacker och god och som jag själv inte hade sett förrän jag själv började odla fänkål. Något som jag för övrig kan passa på att tipsa alla som har möjlighet att göra. Växer bra på friland, i alla fall här i de södra regionerna av Sverige.

Tyvärr så importeras den mesta fänkål från sydligare länder och jag kan bara anta att dillen helt enkelt inte klarar transporterna. Men visst vore det fint att kunna handla så fin dill att överraska sina gäster med. Varför inte stuvad potatis till laxen med fänkål istället?

Ceasar


Häromkvällen blev det salladsdags igen och det finns ju hur många goda sallader som helst man kan göra men jag återkommer ständigt till Ceasarsallad eller iallafall nästan Ceasarsallad, jag brukar ändra lite för jag är lite bekväm av mig. Min dressing gör av det här, jag använder en mixer när jag gör min.

1 msk dijonsenap
En skvätt rödvinsvinäger
1-2 klyftor vitlök
1 äggula
1 helt ägg

Knäck äggen, mixa alltihop, sedan kan du antingen mixa i olja a´la majonäs eller hälla över grunden i något annat och vispa för hand eller med elvisp. När du fått till en fin konsistens (jag brukar ha min ganska lös så den blir lite lättare att fördela) häller jag i mängder med finriven parmesan och mixar lite till och smakar sedan av. Eventuellt lite mer vinäger och salt och peppar så klart. Tänk dock på att inte ta i för mycket salt i början för osten gör sitt till. Sardeller brukar jag inte ha i. Inte för att jag ogillar sardeller men jag har nästan aldrig några hemma och det funkar helt ok utan.

Till salladen då, i den på bilderna hade jag i det här, även om alla saker kanske inte syns.

Romansallad, salladsamarant, fänkål, fänkålsdill, krutonger, riven parmesan, knaperstekt bacon, purjolök, tomat.



Många, både hemma och kanske framförallt på restauranger väljer att servera Ceasarsallad med kyckling, vilket blivit riktig standard och är helt ok men jag kan varmt rekommendera att strunta i det där torra bröstet och satsa på att äta lite mer av den goda salladen istället. Det gör man för sällan.

Grilla?


Om du råkar bo någonstans där det passar att grilla ikväll (inte i Sverige får man gissa) så kan jag rekommendera en liten mangosalsa. Världens enklaste och godaste salsa, passar perfekt till grillat fläskkött, ribs, kyckling och sånt.

Recept
2 stora mogna mango (fryst i värsta fall)
2 msk sweet chili
1 knippe färsk koriander
1/2 pressad citron
salt & svartpeppar

Skala och tärna mangon, blanda med allt, smaka av med citronen, saltet och pepparn.

Dagens kanapé


Kanapéer gör man inte så ofta men för ett litet tag sen slog jag på stort och fixade till ett litet tapas/kanapémingelförrättaktigt, en av de kraftiager blev den här. Kavring med ugnsbakad leverpastej och saltgurka.

Små smulor


FÖr att göra detlite trevligare att servera smulpaj när man inte vill att den ska se ut som något våldfört sig på den när bara hälften av gästerna har hunnit ta för sig så kan jag varmt rekommendera att göra små portionspajer. Leta reda på något snyggt ugnsfast, de som jag gjort rabarberpajerna i hittade jag på en secondhand för 3 spänn styck. Inte illa va. Sen gör man bara som vanligt, valfria bär eller frukter, socker och smulor som man kan passa på att krydda upp med något gott t ex kanel, kardemumma, vanilj, mandel.

Själv brukar jag mixa smör, lite socker, vetemjöl och havregryn för att få det perfekta smulet, men kom ihåg, alla sätt är bra när det vankas dessert. Glass, grädde, mascarpone eller något fett till skadar heller inte.

Hemgjort knäckebröd


Hemma med barn och ösregn som lär hålla i sig hela dagen, ja då vankas det knäckebrödsbak! Finns det något lyxigare än när man ska bjuda på lite sill ellers kanske till kräftskivorna som är i antågande att ställa fram en hög med hembakat knäcke? Nä just det så här kommer de saker jag brukar ha i. Du kan ha nästan vad som helst. Det enda man gör är en alldeles för hård vetedeg, lika mkt jäst. Tillsätt bara extra mjöl av de sorter du föredrar. Jag brukar dock vilja ha tunna knäckebröd som jag vevar ut på en pastamaskin och då bör man inte ha för grovmalda saker, det kan man om man vill isåfall slänga på efteråt. Mitt recept är

Jäst (50 gr/liter vatten)
Salt
Krossad kummin och fänkålsfrön

Sedan blandar jag följande mjölsorter procentuellt.

Vetemjöl 40%
Grahamsmjöl 20%
Rågsikt 20%
Vetekli 20%

Blanda hela alltet, knåda, jäs osv precis som vanligt bröd, sen när man ska börja kavla ut så brukar det bli väldigt mycket knäcke och då kan det vara bra att ha några stycken bakplåtar så att man kan knåda samtidigt som man börjar grädda av de första plåtarna.

Så för dig som sitter hemma och sörplar kaffe är det bara att sticka till affärn och köpa det som saknas, sätta på lite nytt kaffe och köra igång.

Typ tapas


När det börjar bli dags att läppja rosé, eller vad man nu föredrar att läppja så måste jag rekommendera de här små tilltuggen jag fixade till häromveckan. Tror faktiskt jag tipsat om lammet tidigare men det känns preskiberat så jag kör på ändå.

Örtstekt lammytterfilé

2 st lammytterfiléer (eller något annat gott kött, oxfilé, biff, anka t ex)
en näve färska örter
1 vitlöksklyfta
smör, salt, peppar

Finhacka örterna och vitlöken, stek lamme medium på medelvärme i stekpanna. Salta och peppra, lite mer än du tror för köttet äts rumstempererat och då brukar det krävas lite mer salt än vanligt. Lyft ur köttet, rulla det i örthacket och låt svalna ca 10 min. Skiva i några millimeter tjocka skivor.

Citrusinlad strömming ala espana

Det här har jag delvis snott från Bon Lloc boken (den håller än) men vafan Mathias Dahlgren lär ju ha snott det här receptet från någon stackare i Spanien. Receptet är dessutom inte riktigt som i boken så sådetså.

300 g dragen färsk strömming (alltså skinn och benfri filé)
1,5 dl pressad citron
1 dl vatten
1 dl ättika 12%
1 tsk salt
0,5 dl olivolja
peppar
hackad gräslök


Blanda citron, vatten ättika salt till en lag. Lägg i strömmingen och låt marinera i kyl till den blivit helt vit i köttet, du kan "bryta" upp filén lite för att så hur långt det gått. Det tar några timmar. När det är klart, sila bort lagen och lägg strömmingen i olivolja, gräslök och lite peppar. Gärna en dag innan servering. Klart. Sen kan du fiska upp bitar och servera som tilltugg på t ex rostat bröd som jag gjort i bakgrunden. Mums.

Tomatsallad recept


Till valfritt grillat

Nog för ca 4 pers

4 stora kvisttomater
1 röd lök
1 klyfta vitlök
rödvinsvinäger av skaplig kvalité
olivolja
ca tsk socker
persilja
gräslök
salt & peppar

Halvera och skiva tomaterna, strimla lök och vitlök, hacka persiljan och gräslöken, blanda hela kittet. Smaka av med socker, vinäger, salt & peppar.

Gör en sån för det är ruskigt klassiskt men det är lätt att glömma bort varför tomatsallad är en klassiker också, det är galet gott.

Spett med chorizo och rucola


Ett litet fin och smidigt tips som funkar perfekt till sommarölen, tapas till grillen, snackstugg.

Du behöver

Torkad skivad chorizo
Oliver kärnfria
Rucola
Grillspett

Lägg upp en skiva chorizo, lägg på några rucolablad, en oliv i mitten, vik ihop och kör igenom spettet genom hela klabbet. Gör så många du orkar och variera tills du lessnar, varför inte t ex

salami, persilja, kronärtskocka
parmaskinka, tomat, basilika
mozzarella, grillad paprika, citron

ni fattar va, ta det ni har.

Rabarbersmulpaj - favorit i repris


Har ju skrivit om smulpaj förut men nu råkade jag hitta bilderna som jag aldrig publicerade innan, så nu kommer ett nytt smulrecept, och lite nya bilder.

Recept 1 rejäl paj

ca 1 kg rabarber
1-2 dl socker
en liten skvätt outspädd saft t ex fläder, jordgubb, bland

Hacka rabarbern, blanda allt, lägg i botten på valfri ugnsfast form.

Smul:
2-3 dl havregryn
0,5 dl smör
vaniljsocker
lite kanel och kardemumma
(mjöl)

mixa smör och socker, fyll på med havregryn till konsistensen är smulig och luftig krydda upp den med kanelen, kardemumman och vaniljsockret, blir det för stora smulor eller för kladdigt kan du mixa i lite vetemjöl.

Topppa formen med smulorna, skjut in i ugnen på 200°c i 10-20 min beroende på form.
Ta ut och njut med kaffe, något kladdigt och gott sällskap.

Parmesangratinerade grönsaker


Nu när man precis diskat av det sista från söndagsmiddagen, kött, potatis, grönt, och sås så vill jag passa på och tipsa om lite roligare men väldigt enkla grönsaker man kan fixa till som passar perfekt till en söndagmiddag. Istället för att värma på de konserverade ärtorna så kan man fynda lite färska grejer som ofta är ruskigt prisvärda om man letar lite och hittar det som för tillfället nästan skänks bort. Den här gången blev det broccoli 2 för 10:- och morot 1kg för 10:-

Skala klyfta skölj i valfri storlek. Lägg morötterna i ugnsfast form, olja in och krydda med lite salt och peppar, rosta i ugn i ca 10 min. Under tiden blancherar du broccolin i saltat vatten ca 1 min. Ta ut morötterna och blanda i broccolin, riv över parmesan och lite svartpeppar. In i ugnen igen i 10-20 min, ca 175°c. Du kan sticka moröttern med en kniv om du är osäker men låt de inte bli helt mjuka. Ta ut och servera goda nyttiga (vem bryr sig) grönsaker, perfekt till steken.

Godmorgon med Sara Lee


Måndag morgon och det är inte helt smidigt att ta sig upp, barn ska kläs, mat tvingas i, kläder träs på, men det råkar vara sommarlov och det betyder inga tider att passa, man kan ligga lite längre i sängen, kolla in morgonnyheterna och om man har varit förutseende äta bake-off croissanter från Sara Lee som säljer kyld deg färdigskuren i trianglar som man rullar ihop och gräddar av medans kaffet bubblar klart.

Sen är det läge att rulla fram marmeladbuffén, en god ost vika fram morgontidningen och bara ta det lugnt. Det jag inte fattar är att inte fler har upptäckt den här produkten, själv har jag köpt dom i flera år nu, nån gång i månaden har man ju alltid tid och lust att bara hänga kvar vid frukostbordet och småäta.

Så ut och köp, det är snart semester ellera kanske redan och vad kan passa bäst då, torr skogaholmslimpa eller nygräddad croissant?

Krämig paprikapasta med grädde & örter


Något som alltid funkar bra när jag ska laga pasta hemma är att steka ihop lite gott & blandat (nej inte godis) utan lite vad man har och mixa det till en god slät sås som man kan montera pastan med.

Som t ex så här hacka i lagom bitar och fräs i olivolja

vitlök
gul lök
paprika
tomat
diverse torkade kryddor

skvätt i lite vinäge, salta och peppra och kör i mixer med en liten skvätt grädde, creme fraiche eller liknande funkar också bra. Häll tillbaka i pannan och smaka av, tillsätt om du vill lite hackade ingredienser t ex mer paprika, tomater, oliver eller vad du har lust med. Häll sedan i nykokt pasta, blanda eventuellt i lite sallad, jag vände i en blandning som dominerades av bladspenat och rucola. Servera med lite svartpeppar och parmesan (såklart).

Underskattad tomatpasta


Måndag är som vanligt en av de tråkigaste dagarna, inte för att jag har jobbångest eller har hela veckan framför mig utan för att det är just måndag, segt, grått, måndigt. Nåja en krämig tomatpasta piggar upp.

Hacka och svetta i panna

vitlök
gul lök
olivolja
salt & peppar

klicka i lite tomatpuré, rör runt, skvätt lite grann grädde, valfria grönsaker eller något annat gott t ex kapris, fetaost, oliver, sardeller mm.

Blanda och smaka av, späd med vatten om det behövs, släng i nykokt pasta, (varm) blanda och luncha, har du semester så passar vin, bröd och sallad till har du inte semester så kan jag rekommendera vin bröd och sallad till.

Ljumna päron med mandelkross och vanilj


Idag får det bli en enkel dessert, en återkommande favorit hos mig när man har lite ont om tid, inspiration eller ork är att bara ta 2-4 goda grejer och lägga i ett glas och servera till hemmamiddagen. Glass med chokladsås, rårörda bär med vispad grädde, chokladmousse med bär, finns hur många som helst, enkelt att äta, hyfsat elegant och mycket smidigt, det är ju inte alltid man vill lägga en halv dag på åkebärsmoln men skum på gula hallon, lakritsbavaroise och en ljummen myntadonut.


Nog slösnack, till desserten. Jag tog lite päron från fruktkorgen, skar ned i stora bitar runt 2x2 cm. Smörstek i en panna med lite socker. Häll upp på ett fat. Krossa några digestivekex, hacka några mandlar, eller några andra nötter du har liggande. Rosta i stekpanna. Vispa en vaniljsås, i mitt fall blev det vaniljgrädde, vilket är exakt vad det låter som, socker lite vanilj och grädde, vispa. Klart!.

Sen är det bara att montera, varva ingredienserna i glaset och pynta med något fint på toppen. Servera något gott till och ha en härlig kväll.

Skaldjurssoppa


Skaldjurssoppa till middag idag, men eftersom alla så kallade skaldjurfonder smakar galet illa så är det bara att sätta sin egen.

Min soppa är gjord på lite överbliven musselfond som jag frös vid senaste moules/papardelle och en halv påse lätt frysskadade gamla räkor som jag svettade i en skvätt olja med lite blandad lök, rötter, vitt vin, fänkål, selleri, dillfrön. Koka upp och sjud ca en halvtimme.

Sila av och reducera fonden till hälften, skvätt i lite grädde, red eventuellt av och
smaka upp med lite tomat, eventuellt lite goda grönsaker och kanske lite kräftor, räkor eller något annat gott.

Klassisk kokt sej med äggsås och broccoli


Bestämde mig för att bli riktigt klassisk idag, kokt sej med äggsås, broccoli och kokt potatis. Vet inte om man brukar ha broccoli till men jag hade lite liggande i kylen som det var hög tid att bli av med. Lätt kokt i saltat vatten till en ugnsbakad fisk med en halvfet äggsås blev de riktigt fint faktiskt.

Och det kan man väl ta som dagens fisktips. Koka inte fiskfiléer hemma, såvida du inte har en rejäl tjock bit, jag tycker alltid att det blir bättre om man bara lägger fisken i en form, saltar och pepprar eventuellet lite citron och så skjuts in i ugnen på 100-150 grader tills den är klar.
Saftig hel och god blir den då. Smaklig lunch.