Sidor

Crème Brulée


Crème Brulée

dessert - ca 6 portioner

3 dl grädde
3 dl mjölk 3%
1 dl strösocker
1 vaniljstång
6 st äggulor
råströsocker (till bränning)

Dela och skrapa ur vaniljstången och värm tillsammans med mjölken och grädden tills den nästan kokar, ställ åt sidan. Blanda sockret med äggulorna till en jämn smet, vispa inte för då blir smeten skummig och svår att bränna när du gräddat Crème Bruléen. Häll sedan den varma mjölken och grädden över äggblandningen och blanda. Sila hela blandningen genom en fin sil och fördela sedan smeten i ugnsfasta små formar. Kör i ugnen på ca 110°C tills smeten är fast. Du kan kolla med jämna mellanrum genom att försiktigt putta lite på plåten.

I många recept står det att man ska grädda Crème Bruléen i vattenbad men har du en varmluftsugn eller en någorlunda ny vanlig ugn så funkar det utmärkt utan.

När Crème Bruléen är klar så kyl dem, när det är dags att bränna av dem så fördela ett lager råströsocker på ovansidan och bränn sedan av dem med en brännare.

Brännare ska man absolut inte köpa i köksaffärer utan i en bygghandel, då får du en brännare med större gasflaska, bättre munstycke för runt halva priset.


3 kommentarer:

Creme Brulee sa...

Bra upplysning om vattenbad och varmluft!

Anonym sa...

Ungefär hur länge behöver de vara i ugnen?

Matgalen sa...

Det beror lite på hur stora formar och ugnen men för mig brukar det ta mellan 45 min och 1 timmer och 15 minuter. Lycka till!