Sidor

5 bra tips när man steker kött


Så steker du kött

Några enkla tips som de flesta säkert känner till men det skadar aldrig att uppdatera sig, så här brukar jag göra.

1. Ta ut köttet i god tid innan stekning så att det blir rumstempererat, då steks köttet jämnare och det riskerar inte vara kallt i miten om du föredrar det blodigt. Tänk på att inte använda för tunna skivor, det bör vara minst 2-3 cm tjockt.  Är ni inte så många så köp en tjock skiva biff och skiva den efter stekning.

2. Torka köttet torrt på båda sidor med hushållspapper, salta och peppra rikligt.

3. Värm en stekpanna på medelhög värme jag använder sjuan eller åttan på en tiogradig skala, helst i gjutjärn då den håller temperaturen bättre och ger en jämnare värme, lägg i lite neutral olja och en klick smör ca lika mycket av varje.

4. När smöret tystnat lägg i biffarna och låt de steka på ena sidan ca 1-2 minuter, kontrollera sedan stekytan är den fint brynt så vänd biffarna och tillsätt en klick smör extra och lite timjan och vitlök om du tycker det är gott.

5. Fortsätt steka köttet, luta pannan lite så att smöret samlas i ena änden och ös köttet hela tiden, fyll på med lite smör eller sänk värmen något om det börjar brännas. När det börjar sippra ut blod genom stekytan bör köttet vara ca medium rare, då brukar jag ta bort det. Vill du ha det mer stekt så stek vidare på lite lägre temperatur eller lyft ur pannan och låt det bli som du vill ha det i ugnen. När köttet känns helt stumt när du petar på det är det genomstekt.

1 kommentar:

Anonym sa...

Heston håller inte med...
http://www.youtube.com/watch?v=5-9NgOZuUXM