Sidor

Marinerade räkor med mango, koriander och chili


Ett perfekt recept för sommaren, färska räkor marinerade med färsk hackad koriander, limejuice, chili och lite pepper. Serverat med solmogen mango, passar perfekt till förrätt.

Marinerade räkor med mango, koriander och chili
förrätt 4 portioner

400g skalade färska räkor (ca det dubbla behövs)
2 lime
1-2 röda chili
1 kruka färsk koriander
olivolja
svartpeppar
salt
1 mango

Skala och skiva mangon i ca 5 mm tjocka skivor, blanda räkorna med en pressad lime, lite salt och peppar. Hacka koriandern och chilin och blanda ned i räkorna, om du vill ha dem heta så låt väggarna och kärnorna i chilin sitta kvar när du hackar den, vill du ha den lite mildare så skär du bort dem innan.

Fördela mangoskivorna på tallrikar och lägg de marinerade räkorna ovanpå, klyfta den andra limen och servera en klyfta till varje tallrik.


Grön gazpacho med färskosttoast


Gazpacho är den perfekta förrätten på sommaren, för att variera sig lite så kan man testa att göra en grön Gazpacho istället för den vanliga röda, smaken blir lite annorlunda men minst lika god. Proportionerna i det här receptet är ungefärliga, när allt är mixat så får man justera lite efter egen smak, det är i alla fall vad jag hade i senast det begav sig.

Grön gazpacho med färskosttoast
förrätt ca 4-6 portioner

1 gurka
1 grön paprika
3 gröna eller gula tomater
1 grön chili
2 skivor vitt bröd
1/2 dl olivolja
4 msk vitvinsvinäger
salt, svartpeppar
eventuellt lite vatten
1/3 baguette
100g färskost

Grovhacka alla grönsaker och det vita brödet, lägg i en stor skål och tillsätt olivolja, salt, peppar, vinäger och låt marinera i ca en halvtimme. Mixa allt till en tjock soppa och späd om nödvändigt med lite vatten. Smaka av med olivolja, vinäger, salt och peppar. Kyl tills servering. 

Skiva baguetten och rosta skivorna i olivolja i en stekpanna, låt svalna något och bred sedan på färskosten. Servera med Gazpachon i glas eller djupa tallrikar, lycka till!



Gurk och fänkålspickles


Superenkla pickles som passar till det mesta, jag gör dem ofta som tillbehör till grillat kött, tacos, nattmackor, korvtopping och mycket annat.

Gurk och fänkålspickles
tillbehör ca 4-6 port

1 gurka
1 fänkål
2 msk socker
2 tsk salt

Skiva gurkan i ca 3 mm tjocka skivor, dela fänkålen och skär bort roten. Blanda tillsammans med sockret och saltet och lägg sedan i en plastburk med lock och skaka om så att allt blandas ordentligt. Ställ kallt i två timmar och smaka sedan av. Det går öka socker och saltet vid behov, blir det för salt så går det skölja av grönsakerna. Häll av lagen innan servering. Håller ca 5 dagar i kylen men så länge brukar de ändå inte räcka.