Sidor

Torsksoppa


Det kustnära torksfisket i Östersjön riskerar att slås ut på grund av bojkott.

I dagens DN kan man läsa om hur de kustnära fisket riskerar att slås ut på grund av bojkott från främst detaljhandeln. Efter de senaste årens heta torskdebatt har många restauranger och butiker slutat att sälja torsk och nu kan de kustnära fiskarna inte sälja sin fisk.

De är det tråkiga när alltting bara ska vara svart eller vitt. Nu ska det bojkottas och då dras fiskare som nämns i DN reportage med i smällen, trots nätfiske med stora maskor.

Tyvärr har ju hela den här fiskdebatten gått överstyr där alla inblandade verkar stå så långt ifrån varandra att man undrar om de pratar och samma vatten. Miljödebattörerna hävdar att fisken är slut och snart är havet dött, fiskarna säger att det aldrig funnits mer fisk och det nästan hoppar i båten själva, men var ligger egentligen sanningen?

Det enda jag hoppas på är en mer nyanserad debatt, att fiskare som inte toktrålar utan faktiskt fiskar ansvarsfullt och följer regler kan försörja sig och varför inte usprungsmärkning och fiskesätt på fiskpaketen i handeln?

DNs reportage hittar du här.

Inga kommentarer: